Tema : Perse hame ?
Ushqyerja eshte nje proces nepermjet te cilit merren dhe perdoren nga organizmi elementet kryesore te ushqimit. Ushqimi eshte nje nevoje baze fiziologjike dhe nje kusht i domosdoshem per nje shendet te mire keshtu trupi i njeriut ka nevoje per elementet kryesore ushqimore , te cilat ndahen ne shtate klasa : karbohidrate, proteina, yndyrna ,vitamina , minerale,uje dhe fibra. Ushqimi i
shëndetshëm nuk nënkupton të ushqyerit rigoroz, i cili kufizon ushqime të caktuara.Ne duhet te hame që të ndihemi mirë, të kemi më shumë energji dhe të jemi të shëndetshëm. Cdo qelize e trupit tone ka “uri “ per energji dhe kete ia sigurojme permes ushqimit .Cdo organizem ka nevoje per energji qe te vere ne funksion zemren , aparatin lokomotor , por dhe funksione qe qendrojne ne themel te mirefunksionimit si p.sh prodhimin e enzimave dhe hormoneve ,per te transportuar lende
permes membranave pra per punen e miliarda qelizave. Permes ushqimit permiresojme standartet tona shendetesore ,duke patur nje sistem imunitar te forte arrijme te luftojme bakteriet deri te qelizat kancerogjene permes vitaminave dhe ushqimeve te ndryshme te ushqyeshme .Qe te jetojme , qe te rritemi jane disa nga pergjigjet e kesaj pyetjeje . Ne hame qe te krijojme nje mjedis te brendshem te pershtatshem per veprimtarine qelizore dhe te sigurojme lendet e nevojshme per funksionimin e organeve tona . Kockat kane nevoje per kriperat minerale sidomos ato te kalciumit per te qene te forta e te qendrueshme ,nga kockat varen dhe muskujt e skeletit sepse fiksohen ne to e keshtu varet dhe skeleti prandaj permes te ushqyerit ne mbajme trupin tone ne “kembe “. Ne ushqehemi per te qene aktiv , te vemendshem , per te forcuar kujtesen , per te shkathtesuar mendjen . Peshku eshte nje ushqim ndihmon në uljen e kolesterolit në gjak, parandalon alzheimerin, forcon kockat dhe na bën më inteligjentë. Vaji i tij lehtëson qarkullimin e gjakut, përdoret në rastin e pezmatimit të nyjeve dhe në disa raste, mund të përdoret për trajtimin e ekzemës, migrenës. Ato përmbajnë aminoacide, shumë të domosdoshme për organizmin e njeriut, si isoleucina apo valina, që ndikojnë në formimin e muskujve apo të glutamines, që vepron kundër lodhjes. Ne arrijme te sigurojme nje jete te gjate e te shendetshme vetem nga nje ushqim ,cfare mund te arrijne nese ushqehemi sipas nje diete te baraspeshuar ? Ne duhet të përqendrohemi shumë më shumë në edukim të të ushqyerit, veçanërisht në ngritjen e vetëdijesimit për rëndësinë e të ushqyerit në mënyrë të drejtë, arritjen dhe mbajtjen e shëndetit të mirë, parandalimin e shendetit te tepërt për të ardhmen tone . Ne duhet të fillojmë me vënien e prioriteteve për të përmirësuar standardet tona shëndetësore dhe për të rritur konsumimin e vlerave ushqyese.
shëndetshëm nuk nënkupton të ushqyerit rigoroz, i cili kufizon ushqime të caktuara.Ne duhet te hame që të ndihemi mirë, të kemi më shumë energji dhe të jemi të shëndetshëm. Cdo qelize e trupit tone ka “uri “ per energji dhe kete ia sigurojme permes ushqimit .Cdo organizem ka nevoje per energji qe te vere ne funksion zemren , aparatin lokomotor , por dhe funksione qe qendrojne ne themel te mirefunksionimit si p.sh prodhimin e enzimave dhe hormoneve ,per te transportuar lende
permes membranave pra per punen e miliarda qelizave. Permes ushqimit permiresojme standartet tona shendetesore ,duke patur nje sistem imunitar te forte arrijme te luftojme bakteriet deri te qelizat kancerogjene permes vitaminave dhe ushqimeve te ndryshme te ushqyeshme .Qe te jetojme , qe te rritemi jane disa nga pergjigjet e kesaj pyetjeje . Ne hame qe te krijojme nje mjedis te brendshem te pershtatshem per veprimtarine qelizore dhe te sigurojme lendet e nevojshme per funksionimin e organeve tona . Kockat kane nevoje per kriperat minerale sidomos ato te kalciumit per te qene te forta e te qendrueshme ,nga kockat varen dhe muskujt e skeletit sepse fiksohen ne to e keshtu varet dhe skeleti prandaj permes te ushqyerit ne mbajme trupin tone ne “kembe “. Ne ushqehemi per te qene aktiv , te vemendshem , per te forcuar kujtesen , per te shkathtesuar mendjen . Peshku eshte nje ushqim ndihmon në uljen e kolesterolit në gjak, parandalon alzheimerin, forcon kockat dhe na bën më inteligjentë. Vaji i tij lehtëson qarkullimin e gjakut, përdoret në rastin e pezmatimit të nyjeve dhe në disa raste, mund të përdoret për trajtimin e ekzemës, migrenës. Ato përmbajnë aminoacide, shumë të domosdoshme për organizmin e njeriut, si isoleucina apo valina, që ndikojnë në formimin e muskujve apo të glutamines, që vepron kundër lodhjes. Ne arrijme te sigurojme nje jete te gjate e te shendetshme vetem nga nje ushqim ,cfare mund te arrijne nese ushqehemi sipas nje diete te baraspeshuar ? Ne duhet të përqendrohemi shumë më shumë në edukim të të ushqyerit, veçanërisht në ngritjen e vetëdijesimit për rëndësinë e të ushqyerit në mënyrë të drejtë, arritjen dhe mbajtjen e shëndetit të mirë, parandalimin e shendetit te tepërt për të ardhmen tone . Ne duhet të fillojmë me vënien e prioriteteve për të përmirësuar standardet tona shëndetësore dhe për të rritur konsumimin e vlerave ushqyese.
Ne ushqehemi qe te krijojme rezerva energjitike , reverza kalciumi , ushqehemi qe te kemi fuqi qe me veprimtarine tone muskulore te prodhojme nxehetesi e te ruajme temperaturen konstante trupore 37 grade C. Ne duhet te hame per te zevendesuar humbjet e organizmit etj . Te gjitha arsyet e mesiperme jane te drejtuara nga nje arsye e pergjithshme : per te jetuar ,por krahas ketyre nevojave ne mgacmohemi nga era , pamja e ushqimeve . Organizmi ynë reagon ndaj ushqimeve që hapin oreksin, pavarësisht nga stimuli i urisë,pra ne hame jo per tu ushqyer por nga kenaqesia e te shijuarit . Mund te themi qe : “Stomaku është qendra e të gjitha sëmundjeve“.
Ne jemi ashtu siç ushqehemi. Nëse njeriu është i kujdeshëm në ushqimin e vet dhe me shprehitë e veta lidhur me të ushqyerit, rallë herë mund të sëmuret. Nuk është mençuri të hashë vetëm ushqim të këndshëm, duke mos menduar në kualitetin e tij.
Ne jemi ashtu siç ushqehemi. Nëse njeriu është i kujdeshëm në ushqimin e vet dhe me shprehitë e veta lidhur me të ushqyerit, rallë herë mund të sëmuret. Nuk është mençuri të hashë vetëm ushqim të këndshëm, duke mos menduar në kualitetin e tij.